Siirry suoraan sisältöön

Joukkuevoimistelu

kaudella 2023-2024

Mitä on joukkuevoimistelu?

Joukkuevoimistelu (ruotsiksi estetisk truppgymnastik, englanniksi Aesthetic Group Gymnastics) on joukkuelaji ja kilpailumuoto, joka pohjautuu suomalaiseen naisvoimisteluun. Joukkueessa on vähintään viisi voimistelijaa. Harrastesarjoissa kilpaillaan ikäluokittain 12-14 -vuotiaiden, 14-16 -vuotiaiden, 16-20 -vuotiaiden ja yli 18-vuotiaiden sarjoissa. Alle 12-vuotiaiden lasten sarjoissa kilpaillaan vain yhdellä sarjatasolla ikäluokissa 8-10- vuotiaat ja 10-12 -vuotiaat. Alle 12-vuotiailla on myös mahdollisuus esiintyä Voimistelun Stara-tapahtumissa, joissa joukkueita ei aseteta paremmuusjärjestykseen sekä Finlands Svenska Gymnastikförbundin (FSG) järjestämissä Jumpajippo-tapahtumissa.

Kilpailuohjelma koostuu liikkeistä, jotka yhdessä musiikin kanssa muodostavat yhtenäisen, taiteellisen kokonaisuuden. Joukkue tulee hallitsemaan vartaloliikkeitä, jotka vaativat voimaa, liikkuvuutta, kestävyyttä, nopeutta ja sujuvuutta. Ohjelma rakennetaan valitsemalla monipuolisesti eri liikkeitä, mm. vartaloliikkeitä, tasapainoja, hyppyjä, käsi- ja jalkaliikkeitä ja askelsarjoja.

Osassa sarjoista on käytössä kategoriatulokset. Eri sarjoissa ja sarjatasoilla arvioimassa ovat kouluttautuneet tuomarit, jotka arvioivat joukkueiden teknistä ja taiteellista arvoa sekä suorituksen laatua.

Joukkuevoimistelu on suunnattu voimistelijoille, jotka ovat kiinnostuneita esiintymään ja kilpailemaan voimistelun taiteellisessa ja esteettisessä harrastusmuodossa. Harjoittelu koostuu monipuolisesta fyysisestä harjoittelusta, jossa kehitetään voimaa, kestävyyttä, nopeutta ja liikkuvuutta. Harjoituksissa opitaan erilaisia hyppyjä, tasapainoja, piruetteja ja vartaloliikkeitä, sekä akrobatiaa ja balettia. Tuntien aikana harjoitellaan kilpailuohjelmaa, ja voimistelijat esiintyvät noin viisi kertaa kauden aikana. Kevätkausi lopetetaan värikkääseen kevätjuhlaan, jossa tytöt pääsevät näyttämään taitojaan ja voimistelun iloaan koko seuralle. 

Kiinnostuitko?

Nuorille uusille voimistelijoille on tarjolla joukkuevoimistelun alkeisryhmät Athena, Hera ja Afrodite, vanhempien ryhmien vapaista paikoista kannattaa tiedustella lajivastaavalta Annikalta.