Siirry suoraan sisältöön

Telinevoimistelu

kaudella 2023-2024

Mitä on telinevoimistelu?

Telinevoimistelu sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita tekemään kärrynpyöriä, seisomaan käsillään, tasapainoilemaan puomilla, roikkumaan rekillä, tekemään voltteja ja paljon muuta. Naisten telinevoimistelussa harjoitellaan ja kilpaillaan neljällä eri telineellä: hyppy, eritasonojapuut, puomi ja permanto. Minitrampoliinia käytetään myös paljon harjoituksissa ja näytöksissä.

Lisää tietoa voit käydä lukemassa Suomen voimisteluliiton sivuilta.

Telinevoimistelu on monipuolinen laji, jossa käytetään kehon kaikkia osia ja kehitetään lihasvoimaa, liikkuvuutta, tasapainoa ja koordinaatiota.  Laji sopii siksi erinomaisesti pohjaksi kaikille urheilulajeille. Kilpatelinevoimistelu on vaativa laji, jossa voimistelijan on kehittyäkseen ja edistyäkseen harjoiteltava paljon. Siksi on hyvä aloittaa lajin säännöllinen harjoittelu voimisteluryhmässä jo varhain. 

GGF:ssä telinevoimistelun voi aloittaa 5-vuotiaana telinevoimistelun Voimistelukoulussa tai myöhemmin muissa telinevoimisteluryhmissä. Seurassa on tällä hetkellä 5-17 -vuotiaita voimistelijoita, jotka harjoittelevat harraste- ja kilparyhmissä. Seurassa on myös aikuisten telinevoimisteluryhmä.

Kilpavoimistelijat harjoittelevat 3-5 krt/vko ja kilpailevat noin 2-8 krt vuodessa sekä Suomen voimisteluliiton että FSG:n (Finlands Svenska Gymnastikförbund) kilpailuissa. FSG järjestää syksyllä telinekohtaiset mestaruuskilpailut ja keväällä moniottelun sekä joukkuekilpailun. Suomen voimisteluliiton Kilpalinjan ja Maajoukkuelinjan kilpailuja järjestetään useita vuodessa.

Kilpailusarjat koostuvat pakollisista sarjoista kaikilla neljällä telineellä alemmissa kilpailuluokissa (B, C ja D) ja omista vapaista sarjoista ylemmissä kilpailuluokissa (E, F ja maajoukkuelinja). Sarjoissa yhdistetään akrobaattisia vaikeusosia hyppyjen kanssa sekä liikkuvuus- ja tasapainoliikkeitä. Kilpailuluokka järjestelmän löydät täältä.

Kilpailutoiminnan lisäksi seura osallistuu muihin aktiviteetteihin kuten esim. FSG:n voimistelufestivaaliin, joka järjestetään joka neljäs vuosi ja joka koostuu vaihtelevista, suurista sekä monentasoisille ja ikäisille soveltuvista näytösohjelmista. Kauden lopussa kaikki ryhmät esiintyvät seuran omassa kevätnäytöksessä, jossa kaikilla on mahdollisuus päästä näyttämään taitonsa ja voimistelun ilonsa.

Lisätietoa: Karolina Stenfors-Roiha (tyttöjen telinevoimistelun kilparyhmät), Tiina Lundberg (telinevoimistelun harrasteryhmät ja freegym)