Hoppa till innehåll

GGF genom tiderna – Gymnastik över generationsgränserna

Historik del 1:
Gymnastik över generationsgränserna

I år har vi den stora äran och glädjen att kunna börja titulera oss som en spänstig hundraåring.

Föreningen Grankulla kvinnliga gymnastikförening grundades år 1919 men de första föreningsinitiativen finns daterade redan under den ryska tiden år 1913.

I början hette föreningen med andra ord Grankulla kvinnliga gymnastikförening men efter att styrelsen önskat ge större bredd åt gymnastiken och skapa kontinuerliga grupper också för pojkar och män ändrades namnet 1987 till Grankulla gymnastikförening (GGF). Idag är ca 80 % av föreningens gymnaster under 18 år men föreningen utvecklar ständigt sitt utbud och strävar till att erbjuda gymnastik och rörelse för alla oberoende av t.ex. ålder, kön eller ambitionsnivå. Vi kan redan idag stolt uppvisa ett brett utbud inom barngymnastik, redskapsgymnastik, truppgymnastik, freegym, vuxengymnastik och dans.

I verksamhetsplanen för 2019 kan man läsa att bokstäverna i GGF står för

  • Gymnastik
  • Glädje
  • Föreningsgemenskap

Och det är precis just det som föreningens verksamhet handlar om. Gymnastik är den förenande länken för verksamheten men allt skall utgå från glädje och vi-anda i form av en varm och hjärtlig föreningsgemenskap.

Föreningsgemenskapen är också det som vi inom föreningen vill att skall binda våra medlemmar till just vår förening. Det att flera av dagens gymnaster är avkomma till flera generationer av aktiva medlemmar ser vi som ett bevis på att vi har lyckats rätt bra med våra mål. I tidningen Kaunis Grani kunde man i samband med föreningens 85-års jubileum läsa om familjen Evers-Pratsch (Kaunis Grani 5.10 2004 – finns att läsa här under) där mormor Regina, dottern Annika och barnbarnet Jenny alla varit aktiva inom föreningen på olika sätt både som aktiva styrelsemedlemmar, aktiva gymnaster och/eller elitgymnaster. Nya exempel på tre generationer är familjen Paqvalén och familjen Therman-Londen. Marie-Louise Paqvalen, själv motionsgymnast inom föreningen, var ordförande för GGF i 12 år. Hennes dotter Marina har varit aktiv gymnast och ledare samt styrelsemedlem i föreningen också i över 20 år. Och Marinas dotter Miranda har – varit aktiv gymnast i olika grupper. Min mor Iselin Krogerus-Therman, också hon aktiv motionsgymnast, var styrelsemedlem i föreningen över 10 år, och jag själv var aktiv tävlingsgymnast inom redskapsgymnastiken under 80- och början av 90-talet och efter det ledare för redskapsgymnastikgrupper under många år, styrelsemedlem sedan 1997 och föreningens nuvarande ordförande sedan 2015. Mina alla tre döttrar har deltagit i olika gymnastikgrupper inom GGF och min äldsta dotter Ronja är idag aktiv tävlande gymnast inom redskapsgymnastiken.

                  

Familjen Paqvalén och familjen Therman-Londen i tre generationer.

Föreningen har under årens lopp vuxit från en liten lokal förening till att idag vara en förening med ca 450 aktiva gymnastmedlemmar och ca 40 tränare/ledare och föreningen lockar till sig medlemmar inte bara från Grankulla utan också från stora områden i Esbo. Föreningen har även som en av sina grundpelare att hålla hög kvalitet och satsa på ledarutbildning för sina ledare, för att nå ett högre tekniskt kunnande, men också för att utveckla ledarskap, motivation och gemenskap. Allt för att skapa en miljö där såväl ledare som gymnast trivs och mår bra. Föreningen har i alla tider satsat på hälsa, motion och glädje och varit föregångare med nya former av motion bl.a. skid- och skridskoskola, cheerleading samt ”trampolingrupp” för barn med specialbehov.

För att fira våra 100 år som officiell förening och för att dela med oss lite av den historik som föreningen varit med om kommer vi att under 2019 publicera korta blogginlägg och berättelser skrivna av personer som varit med under färden. Vi välkomnar och uppmuntrar er att följa med vår resa – håll ett öga på Facebook för att hålla koll på nya intressanta blogginlägg.

Crie Therman-Londen

Nuvarande ordförande för GGF

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *