Hoppa till innehåll

GGF genom tiderna – Gymnastikfester i Grankulla

Historik del 11: Festivalyra i Grankulla

Huvudfest. Fotograf okänd. Fotot från FSG:s arkiv

Grankulla och GGF har haft förmånen att hela två gånger arranger gymnastikfest. Den första var 1978, och den andra 30 år senare, 2008. Gymnastikfesten 1978 arrangerades i ett Grankulla som hade ett nybyggt fint köpcentrum och en fin centralidrottsplan. Däremot fanns ingen hall lämplig för kvällsgalauppvisningar, så dessa hölls i Mankanshallen. I gymnastikfesten deltog några hundra gymnaster från de olika medlemsföreningarna i FSG, men även skolorna i Grankulla deltog med egna trupper. Gymnastiken var på den tiden kanske mer klassisk damgymnastik än den är idag. Längs vägar och vid torget där gymnasterna uppträdde var intresset och publiken stor.

Parad igenom staden. Fotograf okänd. Fotot från FSG:s arkiv
March genom staden 30 år senare. Foto Kim Elfström

Trettio år senare fanns bollhallen för kvällsgalorna, så att all verksamhet kunde ordnas i den egna staden. I gymnastikfesten 2008 deltog ca 1400 gymnaster i alla åldrar och från hela Svenskfinland men också från Estland och de Nordiska länderna. Utöver gymnasterna deltog tränare, föräldrar och supportrar, så staden fylldes under några junidagar av glada gymnaster och vänner av gymnastik. Flera workshoppar ordnades med på den tiden de nya grenarna chi-ball och reggaeton, samt flow och Fame-dans. Festtalare på huvudfesten var Elisabeth Rehn, som har en gedigen bakgrund i utvecklandet av idrotten i Grankulla, och som gärna ställde upp som festtalare. Festtalet var fint, och lyfte fram Grankulla som en stad som alltid främjat motion och idrott.

Rg- förbundstrupp. Koreograf Johanna Söderholm. Foto Kim Elfström
Våga Yoga. Koreograf Milla Simons. Fotograf Kim Elfström

Arrangemanget för gymnastikfesten 2008 inleddes ett drygt år innan själva festen. Vi hade ett härligt team inom GGF som stod för arrangemanget, den sk. lokala kommittén (LOK). LOK hade till sin hjälp många funktionärer bestående av gymnasters föräldrar, syskon och andra aktiva. Grankulla stad, med Helena Pirvola-Nykänen (på den tiden idrottsinstruktör i staden) i spetsen, stödde festarrangemanget på många sätt. Under själva festen var även LOK:s familjemedlemmar engagerade till hundra procent. Alla jobbade hårt för att festen skulle bli så lyckad som möjligt. Och det blev den! Allting klaffade, alla var på gott humör, uppvisningarna var fina och feedbacken till GGF efteråt var enbart positiv.

Lokala kommittén. Foto Lena Kumlin

Nu så här i efterhand kan man ju ändå avslöja att trots minutiöst och välplanerat program fanns det många svettiga och nervösa, men så här i efterhand skojiga händelser i kulisserna. Inför gymnasternas parad genom staden, skulle alla gymnaster samlas och ställa upp sig vid parkeringsplatsen invid stadshuset. Vi hade kommit överens om att parkeringsplatsen skulle vara tom, men döm vår bestörtning när ett antal bilar stod där ca en halv timme innan alla gymnaster skulle samlas. Efter några samtal och snabbt agerande av ett par pappor flyttades bilarna och gymnasterna kunde ställa upp sig på ett bilfritt område. Vi hade inför träning av huvudfesten mätt och lagt upp platslappar med specifikt mellanrum över hela Sahara, ett jobb som tog både tid och flera personers insats. Straxt innan träningen fick vi veta att vi hade fått fel mått för platserna. Under några svettiga timmar mättes Sahara om och alla platsmärken lades på rätta platser. Bland kulisshistorierna finns också bl.a. översvämmande toaletter och utelåsta LOK medlemmar, men allt ordnade sig till det bästa. Vädrets makter var det enda vi inte kunde kontrollera. Fram till natten innan huvudfesten var vädret fint men då började det ösregna, vilket gav LOK några stressiga och sömnlösa timmar, då regnet inte såg ut att minska och klockan närmade sig uppställning inför fest på centralidrottsplan. En av idrottsverkets tjänstemän såg vår stress och tog mig till simhallen, där han visade på satellitbilder att regnet i Grankulla kommer att sluta kl 10.00. Han hade rätt! Regnet upphörde, och kl. 11.30 kunde vi ställa upp inför inmarch och hade en lyckad huvudfest i strålande sol.

Showmassen 2008 koreograferad av Krista Siegfrids och Anna-Karin Siegfrids. Foto Kim Elfström

Nu 11 år senare sänder jag ett varm TACK till alla er som bidrog till en lyckad gymnastikfest!

Grankulla 2008 logga. Design Annika Mannström

Gymnastikfesterna är en återkommande fest för alla vänner av gymnastik. De ordnas i regel vart fjärde år, och den allra första gymnastikfesten gick av stapeln i Björneborg år 1897. Gymnastikfesten är egentligen en förbundsfest som samlar medlemsföreningar inom FSG till gemensam fest i gymnastikens tecken. Festen arrangeras av en lokal förening som, ofta på basen av ansökan, utses av FSG. Gymnastikfesterna består av uppvisningar på den arrangerade ortens gator och torg, av kvällsgalauppvisningar och av en huvudfest. Även olika workshops och andra evenemang ordnas samtidigt, för att visa hur skojigt och nyttigt det är med gymnastik. Sedan 2016 har gymnastikfesterna kallats FSG-festivaler. Nästa FSG-festival kommer att gå av stapeln 2020 i Närpes.

Ira Jeglinksy

Fler bilder från gymnastikfesten 1978. Fotograf okänd. Bilderna från FSG:s arkiv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *