Hoppa till innehåll

Redskapsgymnastik

verksamhetsåret 2023-2024

Vad är redskapsgymnastik?

Redskapsgymnastiken (Artistisk gymnastik, finskans Telinevoimistelu) riktar sig till alla som är intresserade av att hjula, stå på händer, balansera på bom, hoppa volter, hänga i räck och mycket mer. Inom redskapsgymnastiken tränar och tävlar man på fyra olika redskap; hopp, barr, bom och fristående (matta). Trampett och trampolin används också mycket i träningen och som uppvisningsredskap.

Mera info om grenen kan du läsa på Gymnastikförbundets sidor.

Redskapsgymnastik är en mycket mångsidig och utmanande gren som kräver mycket träning för att utvecklas och gå framåt. Därför är det bra att börja i en grupp redan som barn och också att i en tidig ålder börja träna regelbundet. Inom redskapsgymnastik använder man kroppens alla delar och utvecklar en mycket bra muskelstyrka, vighet, balans och koordination. Grenen passar därför utmärkt också som grund för alla andra idrottsgrenar.

I vår förening kan man börja med redskapsgymnastik som 5-åring i Jumpaskola redskapsgymnastik eller i en förtävlingsgrupp och som äldre i någon av de andra redskapsgrupperna för flickor. Inom föreningen finns för tillfället redskapsgymnaster i åldern 5-17 år som är indelade både i intressegrupper och tävlingsgrupper. Föreningen har också en vuxengrupp.

Tävlingsgymnasterna tränar 3-5 ggr per vecka och tävlar i mästerskap ca 2-8 ggr i året. Det finns möjlighet att delta både inom Finlands Svenska Gymnastikförbunds (FSG) samt Finska gymnastikförbundets tävlingar. FSG ordnar mästerskap två gånger i året, på hösten Specialmästerskap (poängen räknas skilt på varje redskap) och på våren Mångkamp (poängen räknas ihop för alla fyra redskap) och Lagtävling. Finska gymnastikförbundet ordnar ett flertal tävlingar under året både i “Kilpalinja” och “Maajoukkuelinja”. Tävlingserierna består av individuella obligatoriska serier på alla redskap i de lägre klasserna (klass B, C och D) och egna fria serier i de högre klasserna (klass E, F, G, H och landslagslinjen). I serierna kombineras akrobatiska svårighetsmoment med hopp och vighets- och balansövningar. Klassystemet hittar du här.

Förutom tävlingsgymnastik deltar föreningen aktivt i andra aktiviteter som t.ex. FSG:s gymnastikfester som ordnas vart fjärde år och består av stora uppvisningsprogram i olika former där alla har möjlighet att delta. Vid terminens slut uppträder gymnasterna på föreningens våruppvisning med färgranna program där de visar upp sina färdigheter och sin gymnastikglädje.

Tilläggsinformation: Karolina Stenfors-Roiha (Redskapsgymnastik tävlingsgrupper för flickor), Tiina Lundberg (Redskapsgymnastik hobbygrupper och freegym).